За първи път двете районни избирателни комисии работещи на територията на област Пловдив (16-та и 17-та РИК) са разположени в международен панаир Пловдив. За осигуряване безопасността на движението и охраната на изборните материали при предаването им след края на изборния ден, е създадена организация за временно ограничаване на движението на моторни превозни средства в района на панаира. 

За 16-та РИК от 19 часа до приключване на работата й ще бъде ограничено спирането и паркирането на автомобили по бул. “България ”- юг в участъка от бул. “Цар Борис ІІІ Обединител” до мост “Адата”.

За 17-та РИК спирането на движението ще в  района на бул. “Марица”- север в участъка от бул. “Цар Борис ІІІ Обединител” до мост “Адата”. Ограничението също ще бъде в сила до приключване на работата на комисията. 

В предизборния и изборния ден всички звена от “Български документи за самоличност” в районите полицейски управления работят по приемането на документи на лица които нямат издадена лична карта или не притежават валидни, защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок на валидност, за да имат възможност да упражнят правото си на глас.

От ОДМВР – Пловдив съвместно с Окръжна и районните прокуратури е създадена организация за извършване на проверки по всички постъпили сигнали за извършени престъпни деяния срещу изборните права на българските граждани. Обособени са специализирани групи за незабавни действия по изясняване на фактическата обстановка и разследване. От 15.03.2017 г. работи открита линия за получаване на сигнали от граждани свързани с нарушения на изборните права.