Общо 354 абсолвенти от Випуск 2016 на Факултета по математика и информатика (ФМИ)  на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ (ПУ) положиха Галилеевата клетва и получиха своите дипломи на тържествена церемония в града под тепетата. Пълните отличници са общо 125, от които 59 бакалаври и 66магистри. Ръководството на Пловдивския университет, представители на общинската власт, мениджъри на ИТ компании от региона, студенти и журналисти присъстваха на събитието.

„Спокоен съм, защото знам, че сте добре подготвени и съм сигурен, че където и да се реализирате, вие ще защитавате своята професионална чест и достойнство, а с това и честта и авторитета на институцията, която ви е подготвила“, с тези думи ректорът на университета проф. д-р Запрян Козлуджов пожела на добър час на абсолвентите.

„Пловдив се обособи като втори ИТ център на индустрията в България. На територията на града оперират над 80 ИТ фирми с повече от 5 000 висококвалифицирани специалисти. Един от създателите на ИТ кадри за нуждите на бизнеса в региона е нашият факултет. Тук по световени стандарти се обучават чуждестранни и български студенти по бакалавърски, магистърски и докторантски програми по математика, информатика, информационни технологии и методика на обученията по тези професионални направления. Нашите кадри създават и мултиплицират ИТ бизнеса в града. Гордеем се с адаптивността и връзките си с бизнеса на локално и национално равнище. Регулярно адаптираме учебните планове и програми и развиваме академичния състав, като привличаме високовалифицирани специалисти от бизнеса като докторанти и преподаватели във факултета“, изтъкна пред абсолвентите деканът на ФМИ проф. д-р Антон Илиев.

„Приветствам ви за избора, който сте направили за своето обучение и съм сигурен, че скоро много от вас  ще бъдат част от екипите на водещи ИТ компании в страната. Сигурен съм и че сред вас има технологични лидери от новото поколение ИТ специалисти в България. Казвам България, защото вярвам и си пожелавам всички вие да живеете и да работите тук, не само за да подпомогнете развитието на страната, но и защото стандартът на живот, който професията може да ви осигури тук, ще бъде по-висок от този на много ваши колеги по света. Пожелавам на всеки един от вас да има късмета, който имахме аз и колегите ми, да работите в компании, които имат визия и работят с мащаб, давайки добавена стойност не само за служителите си, но и за сектора като цяло“, изтъкна Георги Соколов, технологичен мендиждър в Програмиста АД, която е най-голямата и успешна българска ИТ компания в региона.

Сред постиженията на факултета през 2016 са и прием на 20 нови докторанта, обявяване на допълнителни конкурси за първи път и старт на нова бакалавърска специалност „Софтуерно инженерство“, съвместно с Община Пловдив, за обучение на украински и молдовски младежи с български произход.  През изминалата година ФМИ гордо се закичи и с един златен, един сребърен и два бронзови медала от олимпиади и се сдоби с две нови аудитории, две нови компютърни зали и обновена компютърна техника.