Задръстванията в Пловдив не са мираж, те са една болезнена реалност. Всеки шофьор е попадал в тапите, които понякога го държат в желязната си хватка повече време, отколкото отнема пътят му по принцип. Ползващите градски транспорт също не спасени – като се озове тоз’ пуст в автобус в задръстването, обграден от коли, и имаш чувството, че е трябвало да тръгнеш пеша.

Тези мъчни мигове на чакане трябва да бъдат запълнени с нещо и много хора прибягват до телефоните си. Като например жената от снимките, попаднала в една от обичайните тапи край Сточна гара. На кадрите се вижда как тя се движи в посока Централна гара, но след като червеният светофар спрял нея и цялото движение за пореден път, решила да провери какво правят приятелите й във фейсбук, да лайкне едно-две неща, да напише на някого в месинджър... И така до следващото светване на светофара. Дано поне е реагирала достатъчно бързо на зеленото, защото ето по този начин тапите стават още по-мъчителни и движението още повече се забавя.

Снимките на жената ни изпрати читател на TrafficNews.bg, който е бил партньор по неволя на жената в една от поредните тапи из града.

„Всички мрънкаме за трафика, а ние самите правим това”, обяснява читателят ни, посочвайки, че не само дамите, но и мъжете постоянно зяпат в телефоните си, а после псуват, когато някъде се заформи колона.

Гледането на телефона е нормален начин човек да убие няколко минути. Когато си пътник, не е проблем, но когато си шофьор обаче, рискуваш да се разсееш, да забавиш още повече движението, че дори да предизвикаш катастрофа. Вниманието, отдадено на телефона, е внимание, откъснато от случващото се на пътя. А точно така се стига до инциденти…