Те вече са грамотни! И какъв по-добър повод от това за празненство? Естествено, празникът е посветен на буквите. А децата са първокласниците от 1-ви „г” клас на училище „Христо Ботев” в Пловдив. За тях това, което се случи снощи в Кукления театър, се превърна наистина в празник - със стихчета, подаръци, песни и смях. Не знаем кои бяха по-развълнувани – децата или техните майки, татковци и баби, но емоциите бяха силни и истински.

"Изключително съм впечатлена от начина, по който беше организирано всичко, от начина, по който децата слушаха госпожата, колко спокойни и весели бяха, все едно не са на сцена и не им светят прожектори в очите. Беше много различно от това, което аз съм преживяла - беше като сценка, със закачливи стихчета, а не всяко дете да си изрецитира неговото... Сменяха се един след друг, следяха се и шепнеха стихчетата на другите, които бяха на ред...", сподели Любка Коцашка - майка на близнаци в класа.

А когато грамотните вече първокласници изрецитираха стихчетата си, ги настаниха на първите два реда в театъра. На сцената излязоха три актриси и разиграха страхотна сценка за видърчето Чарли, което не можело да чете и тръгнало на училище. И когато видърчето налетя на лошата магьосница, която не искаше да чете и да изчезнат думите, децата спонтанно започнаха да викат: "Нее, не й вярвай, тя е лоша!". Първокласниците вече знаеха, че буквите и книгите са огромно богатство, на което трябва да се радват всички - дори и видърчето...

Накрая г-жа Нещерева поднесе на всяко дете по една питка, опакована с късметче. Така, както всяка майка е правила прощъпалник на детето си, учителката направи на своите възпитаници прощъпалник в знанието - писането и четенето.