Слънцето днес най-после стопли Пловдив! Термометърът удари 22 градуса и това като че ли това е най-високата температура, достигана тази година. За съжаление обаче утре ни чака отново по-студено време - не чакайте повече от 18 - 19 градуса. Всъщност чак в събота и неделя пловдивчани ще могат отново да хвърлят връхните дрехи и да се пуснат по фланелки. И тогава... теромометърът ще достигне цели 23 - 24 градуса!

През нощта времето ще е ясно и почти тихо. Минималните температури ще са между 3 и 5 градуса. Утре времето ще е предимно слънчево, с временно увеличение на облачността. Очаква ни много хубав период на продължително топло и сухо време, което не е много характерно за март. Така че да не се задълбочаваме във временното понижение на температурите и да се радваме на пролетта. Тя все пак дойде!

 

Още от днес, 21 март, се очаква у нас да започне продължителен период от десетина дни, през който средните температури ще бъдат значително по-високи от нормалните, прогнозира пред БТА климатологът доц. д-р Георги Рачев. Той е преподавател по синоптичен анализ и синоптична климатология в Геолого-географския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". 

По думите му през този период сутрешните температури ще се задържат около 10 градуса или малко под тях, а максималните температури ще достигнат много високи стойности. За повечето места в страната температурите "ще бъдат твърдо над 20 градуса". В някои от южните райони на България и в районите, които са "деликатни" на южен вятър, на фьонов вятър, температурите ще надминат и 25 градуса. 

Подобно време не е характерно за всяка година през март, обаче по-важното е, че целият период от десет дни ще бъде с трайни високи температури, коментира климатологът. Март месец ще си отиде като по-топъл и по-влажен, прогнозира доц. Рачев. Той отбеляза обаче, че досега вече на много места е изпълнена почти двойната месечна норма за валежите, а средните мартенски температури ще бъдат може би с 2, а на места и с повече от 3 градуса по-високи от нормалните.