Мащабното културно събитие, планирано за днес в Гарнизонна фурна се провали, след като от район "Западен" заключиха обекта и обезопасиха оградата. Общинските служители днес са направили инспекция на обекта заедно с Главния инженер като са заключили, че влизането в сградите е изключително опасно и представлява риск за живота и здравето на хората. Все пак неколцината артисти , които бяха дошли да подкрепят културната проява в бившата казарма, решиха да направят пърформанса си в парка, непосредствено до изоставения комплекс от сгради. 

Преди дни художници и артисти от Пловдив се обявиха против плановете на общината да събори старата Гарнизонна фурна в града. Тънещият комплекс от сгради в забрава, и то от десетилетия, изведнъж стана център на интереса на пловдивските културтрегери.

Фондация „Изкуство Днес“ на Емил Миразчиев  стартира подписка в квартал Христо Смирненски с искане сградите да не се бутат – причината може да се превърне в уникален арт център и то с парите, предвидени за събаряне.

Кметът на район „Западен“ Димитър Колев заяви, че сградите са изключително опасни и не могат да се обитават.

„Конструкцията им е нарушена, както подова, така и покривна. Нямат никакви инсталации – ВиК и Ел. Не знам дали въобще може да се ремонтират“, коментира Колев.  Той обясни, че на мястото на фурната се предвижда огромен парк  с детски и спортни площадки. Много зелени площи, както и зони за отдих.

На практика с изграждането на парка той ще свърже този на Еталона, както и на Пещерско шосе, което ще го превърне в една от най-големите зелени зони в Пловдив.