Община Пловдив и регионалната екоинспекция не са виновни за мръсния въздух под тепетата, реши Апелативният съд във Велико Търново. Решението не е окончателно и подлежи на обжалване във ВКС.  Делото от 6 години обикаля съдилищата в страната, след като през 2011 г. Асоциацията за европейска интеграция и права на човека и 127 пловдивчани заведоха колективен иск срещу община Пловдив и регионалната екоинспекция. Според тях властите не са предприели адекватни действия за намаляване на замърсяването.

.Дълго време Пловдив оглавяваше европейските класации по мръсен въздух, а жалбоподателите се позоваваха на данни от Европейската агенция по околна среда. Пловдивчани водят дело и в Страсбург.

Първоначално пловдивските магистрати си направиха отвод по делото и случаят беше прехвърлен на окръжния съд в Смолян. Решението на тамошните магистрати беше оповестено миналата година. То беше изцяло в полза на общината и екоинспекцията. Основният мотив на съда беше, че искът е неоснователен и недоказан, а институциите са предприели мерки за облекчаване на положението. На свой ред ищците обжалваха решението. Така то беше пратено в Апелативния съд в Пловдив. По примера на колегите си от окръжния съд съдиите и там си направиха отвод и така стигна до апелативните съдии във Велико Търново.

Ищците нямат материални претенции, целта им беше да накарат институциите да предприемат ефективни мерки. По делото през годините бяха изнесени редица експертизи, например, че зелените площи в града са близо два пъти по-малко от стандартите, че няма зелена вълна, че голяма част от автобусите ползват дизелово гориво и пр. От общината представиха мерки за облекчаване на проблема, например беше внесена нова техника за сметосъбиране и почистване, и изтъкнаха, че показателите на града са подобрени. Съмненията в града обаче останаха.

Заради замърсения въздух в 29 града у нас Европейската комисия предяви през 2015 г. иск в Съда на ЕС. Според жалбата на ЕК България системно нарушава нормите за фини прахови частици на територията на 6 зони и агломерации - София, Пловдив, Варна, агломерациите Северна, Югозападна, Югоизточна. Българското правителство обаче оспори констатациите в официална позиция, с която заяви, че ситуацията с нарушаването на нормите се подобрява.

Според адвокат Екимджиев усилията на администрацията са минимални.

„И двата случая ние не искаме нещо извънредно. Искаме просто администрацията да изпълни своите задължения, така както те са разписани в куп законови и подзаконови актове. Години наред прекрасният ни град, Европейската столица на културата оглавява черните статистики за града с най- много дни, в които има превишаване на концентрацията н а фини прахови частици /ФНП/ в атмосферата. Като се има предвид, че България е на първо място по замърсяване в Европейския съюз, това означава , а и се потвърждава от данни на Евростат, и при положение че в града няма никаква тежка индустрия, означава че Пловдив е на първо място от големите градове на ЕС по замърсяване на атмосферния въздух.

И то не заради статистиката, а за да може гражданите да бъдат своевременно предупреждавани. Особено тези които са с хронични заболявания на дихателната система, застрашени от инфаркти, инсулти, деца, възрастни, бременни да се предпазват. В мегаполиси като Рим, Атина, Париж, където замърсяването е в пъти по-малко, властите забраняват движението на частни автомобили в центъра или се редуват четни с нечетни номера”, казва известният адвокат.

Според него решенията на българските съдилища, които си затварят очите за проблема, ще окажат съществено влияние при процеса в Страсбург, където също има заведено дело за мръсния въздух.