Служебният министър на правосъдието Мария Павлова е разпоредила незабавна проверка на случая с избягалия затворник от затвора в Пловдив. Както TrafficNews.bg съобщи 32- годишният Тома Ендрев е изчезнал, докато го водели пеша от ТПО "Хеброс" към централната сграда на затвора. Преместването е станало във вторник вечерта, като не е използван специализиран превоз, което е драстично нарушение на правилата. Другият допуснат произвол е, че затворникът е воден без белезници.

Тома Ендрев е получил наказание от началника на затвора, тъй като предишния ден се е отклонил от работното си място. Мъжът е бил засечен с приятелката си на Главната, докато трябвало да бъде на работа. По тази причина му е наложено наказание няколко денонощия в изолатора. Бил е взет от конвой около 22 часа, но така и не стигнал до карцера. 

"Назначена е проверка, по случая е образувано досъдебно производство. Проверката обхваща всички аспекти по отошение на спазването на процедурата. Самият Ендрев е обявен за общодържавно издирване" коментира от пресцентъра на министерството. 

Все още не е ясно защо лишеният от свобода е избягал, при положение че само 3 години го делят от свободата. Тома Ендрев излежава 18- годишна присъда за убийство. Според бивши затворници, той може да е бил изплашен от начинът, по който бил отведен вечерта от общежитието и затова да е предприел отчаян ход. 

През последните 10 години в пловдивския затвор не е регистрирано друго бягство.