Все по-сложна става ситуацията с отнетите питбули от Арената на смъртта в Кършияка, научи Trafficnews.bg.  Вече всички кучета са разделени в отделни клетки, дори и невръстните питбулчета. Причината е, че едва на няколко месеца те са започнали да проявяват сериозна агресия едно към друго.

„Необичайно е толкова малки кучета да бъдат агресивни едно към друго, още повече, че са от едно котило. Просто селекцията на тези животни е правена от поколения назад с най-агресивните и най-здрави животни”, обясни ветеринарят на Зооветеринарния комплекс. Така от 58 клетки в приюта 45 са със заловените питбули, а в другите 13 всички останали животни.

„В патова ситуация сме. Преди обслужвахме всички общини в областта, а в момента отказваме на всички. Просто нямаме капацитет. Надяваме се по-бързо делата за животните да приключат, за да нормализираме работата си”, заяви управителят на комплекса Георги Божев. В приюта освен питбулите са всички агресивни животни по улицата, както и прекалено едрите и дребни четириноги.  

Вече няколко организации, които се занимават специално с породи от рода на питбула и дого аржентиното, са предложили помощ за животните. Това обаче може да стане едва когато делата приключат.

Припомняме, че 50 питбули бяха спасени при акция на Криминална полиция, при разкриването на арена за кучешки боеве на ул. "Георги Бенев" в Пловдив. В бивша фабрика за хотелско оборудване ченгетата се натъкнали на истинска ферма за кучета-бойци.  До момента в приюта са загинали 6 животни.

Фабриката е собственост на пазарджиклията Иван Иванов - бивш полицай. Той настоява, прокуратурата да му върне животните. "Очевидно не могат да се грижат за тях. В приюта има инфекция. Тези животни са отглеждани при съвсем други условия" коментира адвокатът на  Иванов. "Обвиненията са без доказателства, а докато върви разследването не е ясно още колко животни ще починат. Искаме прокуратурата да ги върне, за да може да получават адекватни грижи" казва защитата. "Всички природозащитни организации скочиха срещу моя подзащитен заради питбулите. А сега когато животните умират, те мълчат" казва адвокатът. 

Все още не е насрочено дело за казуса с животните.