Жителите на пловдивското село Труд отново готвят протест. На 2 март те планират да блокират главния път Пловдив - Карлово в знак на протест срещу близката централа за производство на електроенергия от биомаса, съобщава БиТиВи.

Местните хора се оплакват от неприятните миризми, които излъчва предприятието, което се намира само на 200 м от последните къщи. Жителите на Труд се притесняват, че дишат отровен въздух, а институциите вече втора година не намират решение на проблема.

Ани Марлакова обяснява, че проблемът възникнал, когато в централата започнали да работят и с животински продукти. Оттогава няма промяна, нито индикация, че ще има разрешение на въпроса им. Местните хора питат ресорния служебен министър защо централата няма оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС).

Те твърдят, че Регионалната инспекция по околната среда и водите е установила нарушение и е съставила акт. След обжалване обаче той е паднал в съда. Причината - недобре свършена работа от служителите на инспекцията

Жителите на Труд срещата подкрепата на кмета на община Марица Димитър Иванов и ще получат разрешение за протеста. Местният управник вярва, че има проблем, който трябва да бъде решен.

От своя страна служебният екоминистър Ирина Костова призна за съставения акт за нарушение при очистването на въздуха от когенератора. Актът се оспорва, но РИОСВ-Пловдив го е дала на по-висша инстанция. Костова смята, че няма индикации за допуснати грешки, заради които актът да падне. Тя подчерта, че измерените резултати не могат да бъдат оспорвани, тъй като става въпрос за акредитирана лаборатория.

Ирина Костова обясни, че от октомври насам няма превишения на концентрацията на вещества във въздуха на село Труд. Такива е имало през лятото. Изпълнени били и дадените на фирмата предписания да бъдат покрити всички открити съоръжения.

Екоминистърката предупреди, че ще има изненадващи проверки. Тя призова да се подават сигнали и на зеления телефон на РИОСВ.

Костова покани на среща жителите на Труд. Те обещаха, че ще се отзоват.

Ирина Костова коментира и замърсяването на въздуха с фини прахови частици. Тя подчерта, че проблемът е известен на национално ниво от години. На нормите отговаря въздухът само в четири общини - Пирдоп, Добрич, Девня и Сливен.