„Пловдив няма обект в списъка на ЮНЕСКО. Oт 1984 година досега в България няма нито един обект, който да е вписан в листата. Амбицията ни е Базиликата да влезе в културното наследство”, заяви Иван Тотев по повод предстоящия форум за консервация и реставрация на мозайки.

От 27 февруари до 1 март в Пловдив ще се проведе най-големият форум, на който ще присъстват експерти от цял свят. По време на визитата си ще се запознаят с опазването на културното наследство в града под тепетата.

В Международния симпозиум „Консервация и реставрация на мозайки“, който ще се проведе в Дома на културата „Борис Христов“ ще участват членове на една от най-престижните специализирани организации - Международния комитет за консервация на мозайки (ICCM) и учени от България, Италия, Франция, Гърция, Тунис, Сирия, Испания, Великобритания и Македония

„Това ще бъде една малка крачка към нашата цел-влизане в списъка на ЮНЕСКО”, заяви Амелия Гешева.

„Ще представим пред експертите какво сме направили и какво предстои да направим. Надяваме се Пловдив да се нареди сред градовете в списъка на ЮНЕСКО”, коментира още Тотев.

Голямата базилика на ще бъде проучена и окончателно завършена до 2019 година, когато Пловдив е европейска столица на културата.