С панихида в църквата „Св. Св. Петър и Павел“ и поклонение пред паметника на Васил Левски на централната алея на Бунарджика, днес в Пловдив беше почетена 144-годишнината от трагичната гибел на Апостола на свободата Васил Левски.

Водещ на възпоменателното честване бе актьорът от Драматичен театър – Пловдив, Троян Гогов, слово пред паметника произнесе преподавателят по история от Националната търговска гимназия в Пловдив - Георги Василевски.

В церемонията участваха представителни формирования от Пловдивския гарнизон – почетна рота, военен духов оркестър и венценосци, членовете на комитет „Родолюбие“ и Общински комитет „Васил Левски“, ученици от спортното училище „Васил Левски“ и Националната търговска гимназия, граждани, политически, обществени организации и медии.

За да почетат паметта на Апостола и да положат венци и цветя пред паметника на Васил Левски, тук бяха кметът на Пловдив Иван Тотев, областният управител Здравко Димитров, председателят на Общинския съвет Савина Петкова, представители на командването на Пловдивския гарнизон, заместник-кметове, общински съветници, кметове на райони и представители на общинската администрация.

 

Венци и цветя бяха положени и от името на почетните консули на Русия и Украйна в Пловдив, Регионалната организация на евреите „Шалом“ Пловдив, Общинският читалищен съюз, Съюзът на  офицерите и сержантите от запаса и резерва, НБ „Иван Вазов“, както и от многобройните признателни граждани, които присъстваха на възпоменанието, в което всяка година с едноминутно мълчание и падане на колене, родолюбивите българи отдават почит пред саможертвата на най-светлия и чист образ в националната ни историческа памет.