Патриарх Неофит е в Бачковския манастир днес, където се отслужва панахида в памет на Екзарх Стефан и Патриарх Кирил. Именно в манастира лежат тленните останки на двамата предстоятели на Българската православна църква. Лично патриархът оглави панахидата заедно с митрополитите от Светия Синод. Присъства и пловдивския митрополит Николай.

Представители на еврейската общност в България също ще вземат участие в събитието. По покана на патриарх Неофит във Възпоменанието ще участва и посланика на Израел в България Н.Пр. Ирит Лилиан. Екзарх Стефан и Патриарх Кирил са сред духовниците, спомогнали за спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.

Вчера се проведе среща между патриарха и представители на еврейската общност у нас, която двете страни определиха като „знаменателен ден” и „историческа среща”. Основна тема на разговора бе делото на Българската православна църква по спасяването на евреите в България и номинацията на БПЦ-Българска патриаршия за Нобелова награда за мир.

„Тук сме, за да заявим категоричното си желание да популяризираме делото на Българската православна църква по спасяването на българските евреи през Втората световна война, както сред широката общественост в България, така и в чужбина, и да изразим огромната благодарност на евреите за смелата безпрецедентна постъпка на Синодалните архиереи от онова време", заяви Александър Оскар, председател на ОЕБ "Шалом".

„Без искрена вяра, надежда в Бога и любов към ближните е било непосилно да се стои така твърдо и непоколебимо в доброто и Истината в такива трудни времена” – каза в отговор патриарх Неофит и подчерта, че „именно водени от тези християнски добродетели нашите предшественици са извършили това дело, което свързва израелския и българския народ, и ще ги свързва и занапред.”