Какво следва оттук нататък за пловдивския градоначалник, след като Апелативният съд днес отмени решението на окръжните магистрати? С решението на тричленния състав, воден от Васил Гатов, кметът Иван Тотев е възстановен на поста си.  Той ще може да влезе в кабинета си още утре и да се захване с градските дела.

На първата инстанцията той представи ведомост, според която е излязъл в платен годишен отпуск до 15 февруари. Мотивите представени от адвоката му тогава бяха,  че той е в отпуск, за да не пречи на разследването. На практика обаче той може да прекъсне отпуската си по всяко време.

Въпреки че кметът вече не е отстранен от длъжност, разследването на Софийска градска прокуратура продължава, а Тотев е обвиняем за длъжностни престъпления. Повторно искане за отстраняване от длъжност може да бъде внесено от прокуратурата само ако настъпят нови обстоятелства около разследването за Зоопарка, но не със същите мотиви и обвинения.

Кога ще започне делото по същество не е ясно. Прокурорът Виктор Янков призна, че разследването е в много ранен етап. Не е ясно и къде ще бъде гледано то. При процедури като отстраняване от длъжност, делата влизат при териториално отговорните съдилища. Обвинителният акт по същество може да се разглежда и в Столицата, при положение, че СГП е отговорната прокуратура.