2100 деца са се родили в Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ „Свети Георги“ през 2016 г. Това отчитат в Деня на родилната помощ – 21 януари, началникът на клиниката доц. д-р Екатерина Учикова и завеждащата Родилно отделение към клиниката проф. д-р Елена Димитракова.

 Те припомниха, че в предходната 2015 г. са се родили 2094 деца. Прирастът не е значителен, но радостен е и фактът, че не се наблюдава спад, уточниха лекарите. През миналата година броят на родените в АГ клиниката момчета надвишава този на момичетата. Тенденцията очевидно продължава и през настоящата 2017-а година – на самия 1 януари са се родили 5 момченца и 1 момиченце.

През 2016 г. е голям и броят на родените близнаци – 25 двойки са дошли на бял свят в УМБАЛ „Свети Георги“. Като тенденция се наблюдава и намаляването на броя на родилките от малцинствата, както и на съвсем невръстните майки на 12-13 години. Най-младите майки в АГ клиниката през миналата година са били 15 – 16-годишни. В контекста на случващото се в цялата страна, още по-ясно си даваме сметка за важността на Центъра за семейно планиране на УМБАЛ „Свети Георги“, споделиха доц. Учикова и проф. Димитракова.

Центърът разполага с два акушеро-гинекологични кабинета, 4 болнични стаи и една конферентна зала. С младежите, потърсили помощ и съвет работят квалифицирани специалисти от УМБАЛ „Свети Георги“. В екипа участват четирима лекари – акушер-гинеколози – доц. д-р Екатерина Учикова, проф. д-р Елена Димитракова, д-р Мария Василева и д-р Георги Амалиев; три акушерки – Дора Мрянова, Милена Сандева и Петя Запрянова; както и психологът Златина Милчева.

Създаването на центъра е резултат от успешното изпълнение на проект БГ 07-75 „Създаване на център за семейно планиране и превенция на репродуктивното здраве в детско-юношеска възраст 10-19 години”, по Програма BG 07 „Инициативи за обществено здраве“. Бюджетът на проекта бе 357 282 лв., като цялата сума бе осигурена безвъзмездно от чрез финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм 2009 - 2014 г.

Разработването на проекта е продиктувано от желанието да се търсят начини за преодоляване на един съвременен медико-социален проблем – явлението „Деца раждат деца“. Статистиката от 2014 г. показва, че тогава 836 непълнолетни момичета са станали майки, като 24 от тях са били под 14-годишна възраст. Наблюдава се и тенденция към нарастване на честотата на абортите и на ражданията сред юношите. Това води и до зачестяване на случаите на недоносени деца с вродени аномалии. В същото време в България около 15-20% от двойките са с репродуктивни проблеми, като една от основните причини за това са полово-предаваните заболявания.

Младежите, с които са се срещали лекари, акушерки и психолози, са преминали обучение за предпазване от нежелана бременност, като са им обяснени и възможностите за планиране на зачатието, за намаляване на честотата на абортите и ражданията в детско-юношеска възраст. В беседите и срещите основен акцент е поставян върху превенцията на сексуалнотрансмисивните инфекции и намаляването на репродуктивните неуспехи, извършена е прецизна диагностика на заболяванията, водещи до репродуктивни проблеми.