Пловдивската организация на БСП се събират на голяма Градска конференция, която трябва да излъчи, както нови лидер, така и да утвърди листата за депутати, научи TrafficNews.bg

Събранието ще се проведе на 11 февруари в Конгресния център на панаира, а в момента районните и основни партийни организации дават номинации за градски председател и народни представители.

В момента начело на Градския съвет на БСП е Красимир Трифонов. Той зае поста, след като проф. Красимир Мурджев загуби тежката битка с рака.

При градските социалисти все още има разделение кой трябва да поеме юздите на структурата. Според част от тях начело в този период трябва да е познато и достатъчно авторитетно лице в Пловдив, а други смятат, че е по-добре да се търси ново лице.

Номинации се очакват да получат Георги Гергов, който подаде оставка като председател на БСП под тепетата,  дългогодишният лидер на БСП в Пловдив – Захари Георгиев, както и председателят на общинските съветници Николай Радев, депутатът Георги Търновалийски, бившият зам.-областен управител Атанас Петков и други.  

В битката за лидерския пост ще влязат и по-младите социалисти, които бяха кандидати за районни кметове и общинските съветници на последните избори – Любомир Паунов, Тодор Стоилов, Йордан Василев и Красимир Трифонов, който в момента е временен председател.

Вероятно ще има дублаж на номинациите за депутати и председател на партията. Като преди конференцията редица кандидати за лидер ще си дадат отвод, което да изпрати няколко души в същинската битка.

След като бъде утвърдена и депутатската листа тя ще бъде изпратена в София, която трябва да я одобри. Тогава ще стане ясно и кой е водачът на пловдивските социалисти, който се избира от „Позитано” 20 и може да не е нито един от предложените кандидати. От Изпълнителното бюро спускат и местата за коалиционните партньори в различните листи.