Пловдив е бил по-топъл през изминалата година. Това показва информация на сайта AccuWeather, съдържащ информация за температурите на над 5000 града по света. Средната температура в градът под тепетата за цялата година е била 13,8 градуса. Това е с 0,9 над нормалното.

По този начин Пловдив се нарежда сред градовете, където се наблюдават годишни температури над високото. Подобна е ситуацията при около 90 процента от градовете, за които сайтът има информация. Температурата, посочена като „нормална”, е определена като средна между най-високата и най-ниската температура за всеки ден от 1981 до 2010 година.

В София температурите през 2016 г. са дори още по-необичайни. Средната температура е била 11 градуса, което е с 1,1 градуса над нормалното. За столицата е налице е историческа информация, което е позволило да се направи сравнение с предходни години. Така е установено, че от януари и декември са отчетени цели 15 температурни рекорда. Седем от тях са били за най-ниски температури за посочената дата. Осем дни от изминалата година обаче са се превърнали в рекордьори и по обратната скала – за най-висока отчитана температура. Интересното е, че рекордите за най-топъл ден през лятото са само два. Най-много са през зимните месеци – общо четири.

Тази информация идва след новината, че 2016 г. е била третата поредна най-гореща година в историята. Температурата на Земята е била най-висока през миналата година в сравнение с всички останали, за които има някаква зпаисана информация. Така е надхвърлен рекорда от 2015 г., който пък надхвърли този от 2014 г.

За първи път в ерата на глобалното затопляне се случва в три поредни години да се наблюдава все по-висока температура, информира The New York Post.

Oчакванията на учените са 2017 година да е по-хладна от предишната. Учените обаче са тревожат, че тенденцията за по-топло време може да се задържи и в идните години. Това има сериозно отражение върху климата. Милиарди тонове лед се размразяват и стават част от океаните, с което повишават нивата им. Това пък води до по-голям риск от наводнения.