Грипната епидемия в Пловдив е отменена с постановление на РЗИ, показва справка на TrafficNews.bg в сайта на здравната инспекция.

Вчера от здравната институция са изпратили писмо до лечебните заведения в града, с което се преустановяват мерките, които се взимат при грипна епидемия. От заповедта става ясно, че 9 – 15 януари заболелите в Пловдив са намалели с 110,59 промила или с 337 души.

Как да се предпазим от опасния грип?

„Необходимо е да се избягват контактите с болни. Трябва да научим децата как да кихат и кашлят правилно. Личната хигиена е много важна. Хубаво е да се приема витамин D на капки по 15 дни, защото сега не се излагаме на слънце. След приема трябва да се прави почивка от половин месец. Киселото зеле и туршии са изключително полезни за грипния сезон”, поясни проф. д-р Тодор Кантарджиев.

По думите му грипът има много кратък инкубационен период.

„Между 10-12 часа от момента на заразяване, се покачва температурата до 38 градуса. След това усещате болки в мускулите и ставите. Обикновено започва с болки в гърлото и суха кашлица. Важно е да се остане вкъщи до пълното оздравяване. Причината – неправилно лекуван грип може да доведе до усложнения. На 2000 болни един човек може да направи мозъчна или дихателна недостатъчност. Честото усложнение е развиване на бронхопневмония. Винаги трябва да отидете до лекар и да ви се назначи антибиотик”, каза още проф. д-р Тодор Кантарджиев.