Пледоариите по делото за отстраняването на кмета Иван Тотев приключиха, като съдът излезе в съвещание, за да вземе решение по казуса, предаде репортер на TrafficNews.bg. Четенето на решението ще бъде взето в 17.30 часа.

Близо 2 часа тримата прокурори и защитата на Иван Тотев – адвокат Красимир Елдъров изтъкваха пред съда мотивите си дали да бъде отстранен градоначалникът.

Адвокат Красимир Елдъров заяви в съда, че искането за отстраняването на кмета на Пловдив Иван Тотев е целенасочено и няма основания. Той посочи, че уж най-важният свидетел на прокуратурата – заместник-кметът Димитър Кацарски, не е разпитан.

Още на 28 декември са повдигнати обвиненията срещу градоначалника и му е определена гаранцията. Материалите са доставени в съда именно по разпореждане на кмета. „Не си заслужава да бъде отстраняван само, защото трябва да се разпитат още 20 човека”, беше изводът на защитника.

„Категорично поддържам. От началото досега не съм коментирал случая и не съм оказвал вляние”, заяви самият Иван Тотев. „Една част от разпитаните не ги показвам”, допълни той.

Прокуратурата от своя страна коментира, че отпуската, която кметът си е взел, няма да е достатъчна за разследването. „Това, че Петков е назначен временно от Тотев, означава, че вторият може да се върне по всяко време”, заявиха обвинителите.

Припомняме, че адвокатът на кмета предостави документи, че той от днес до 15 февруари е в отпуск, а изпълняващ длъжността кмет през този период ще е заместникът му Розалин Петков.

„По отношение на твърденията, че Окръжна прокуратура-Пловдив е отстранена, ще кажа, че те два пъти са издавали постановления, които са потвърждавани от Апелативна. По тяхно искане, делото е изпратено в София”, заяви един от прокурорите в залата.

От прокуратурата обясниха, че няма идеен проект и посочена сума в договора за изграждането на зоокъта. Това се прави, за да могат точки да се добавят по-късно. Свидетелите по делото казвали: „Не съм юрист, така ми беше казано”. Това, според прокуратурата, сочи, че обвиняемият Тотев има структура под себе си. „Решението е на обвиняемия Тотев. Не може да ми кажете, че той не е знаел стойността и ощетяването на бюджета с 1 милион лева”, заяви прокурора.

Очаквайте цялостните доводи на двете страни!