Кучетата, които са в общинския приют в Пловдив, не страдат от минусовите температури. Клетките им се отопляват с инфрачервени лампи, а четириногите спят на дървени скари, под които има дебел слой дървени стърготини. Това съобщи шефът на приюта Георги Божев. Той уточни, че ако студовете продължат и температурите паднат под минус 20 градуса, клетките ще бъдат заградени с бали от слама.

"Поръчали сме голямо количество бали от слама и ако се наложи, ще заградим клетките, за да осигурим термо стена срещу студа. Всяка клетка има врата, която се затваря при студено време и заедно с инфрачервеното отопление, се осигурява топлина на животните", обясни Божев. 

По думите му клетките имат и полиетиленови завеси, които също спомагат срещу студовете. Наред с това менюто на кучетата е подсилено с по-питателни гранули.

"За да бъде компенсирана загубата на топлина, сме завишили мазнините и протеините в гранулите. Така се компенсират температурните разлики и енергийните загуби", каза още той. 

В пловдивския приют в момента има общо 59 кучета, 23 от които са иззетите при акция на Криминална полиция на 29 октомври питбули. Предстои малките питбулчета да бъдат настанени в отделни клетки и да им бъдат търсени осиновители, ако прокуратурата и съдът разрешат това. 

Само шест маймунки има в строящия се зоопарк в Пловдив в момента, тъй като останалите животни са разпръснати по зоологическите градини в страната. Маймунките са настанени в закрита клетка и по време на минусовите температури ги топлят с климатици.

 

Целта е температурата в клетката им да не пада под 22 градуса. Менюто на маймунките също е калорично - те най-много се радвали на ядки - бадеми и лешници, които обичали да си белят сами. Освен това дневната им доза калории включва още банани и различни цитрусови плодове.