Започнаха масови проверки за спазването на закона за забрана на тютюнопушенето на закрито на територията на Пловдив, Стара Загора, Хасково, Смолян, Пазарджик и Кърджали. Били са проверени общо 645 търговски обекти и заведения – в област Пловдив - 199, в област Стара Загора – 23, в Пазарджик – 20, Хасково – 213, Кърджали – 72, Смолян – 118. Констатирани са общо 28 нарушения от Закона за здравето, свързани със забраната за продажба на алкохол на непълнолетни и на тютюнопушене на закрити обществени места. Издадени са 25 акта за установяване на административно нарушение срещу физически лица и един на юридическо лице.  Общо изготвените наказателни постановления са 12 и са връчени 11 предписания на собственици на търговски обекти и заведения.

За област Пловдив са били съставени 11 акта за административни нарушения спрямо 11 лица за неспазване на забраната за тютюнопушене в закрити обществени места. Издадени са седем предписания на собственици на заведения за осигуряване на стриктно спазване на забраната за тютюнопушене.

За област Пазарджик са констатирани две нарушения за тютюнопушене от клиенти на заведения, съставени са два акта и е издадено наказателно постановление за глоба в размер от 300 лв.

В област Хасково са съставени седем акта на физически лица за нарушаване на забраната за тютюнопушене в закрити обществени места, а в област Смолян пет акта за същото нарушение.

В областите Стара Загора и Кърджали не са констатирани нарушения.

Настоящата проверка е извършена през месеците октомври, ноември и декември 2016 г. , като инспектиращите са установили, че нарушенията по горепосочените текстове от закона са намалели значително в сравнение с инспекции от предишни периоди, което е следствие на засиления контрол.