„Пловдив е археологическата столица на България, това ми казаха експертите от Министерството на културата на скоро”, заяви зам.-кметът по култура Амелия Гешева при представянето на резултатите от разкопките в двата основни обекта в Пловдив – Голямата базилика и Небет тепе.

По 31 публични обекта са работили археолози в Пловдив през последната година, стана ясно при отчета на Археологическата година под тепетата. Работата по двата обекта ще продължат и догодина, като средства са осигурени от бюджета на Общината. Очаква се базиликата да бъде завършена през 2018-а година, а на Небет тепе да бъде разкрита древната крепост на Филипопол.

Археолозите досега са открили  няколко вътрешни зида, строени в различните епохи на селището.  За период от един месец голям екип от археолози, с ръководител на разкопките арх. София Христова, се зае със задачата да търси останалата част от крепостната стена и да открие структури от различни периоди. Преди стартирането на разкопките на базата на геофизични изследвания бяха определени няколко зони, които да бъдат проучвани.

На място са излезли и няколко некропола. Проблем обаче се оказва, че късните пластове са унищожили голяма част от античните нива. Догодина работата по обекта ще продължи, като вече има и идея как ще изглежда Небет тепе след цялостната реконструкция и проучвания.

Костадин Кисьов е говорил с кмета Иван Тотев, който е приел идеята на директора на археологическия музей. Тя е да се покажат в автентичен вид древните зидове на крепостната стена, като се извисят на 4-5 метра височина. Това ще може да се случи и от четирите страни на Небете тепе.

„Няма да има бутафории, а ще се възстанови автентичният вид на мястото от най-раните епохи”, каза Кисьов. Той обясни, че работата там е много, като в един момент дори ще се наложи да се затвори цялото място за посетители, тъй като е обект от национално значение.

Вижте ВИДЕОТО:

Още новини ТУК

TrafficNews.bg