Пловдивският окръжен съд осъди 30-годишния Новко на 5 години и 4 месеца лишаване от свобода, а 26-годишния Данчо - на 9 години и 4 месеца лишаване от свобода. Наложените наказания следва да бъдат изтърпени при първоначален строг режим в затвор или затворническо общежитие от „закрит” тип.

Двамата бяха признати за виновни в това, че са пребили и ограбили съпрузи от село Градина. 

Историята започва в нощта на 8 срещу 9 юли 2012 г. Над първомайското село Градина се спуска нощ. Павлю Колев и съпругата му Желязка, възрастно семейство от селото, решават да си легнат. Два часа Павлю се събужда от силен трясък. Още не се е разбудил, когато върху него се нахвърлят двама маскирани мъже. Започват да го налагат с юмруци по тялото и главата. Влизат и в другата стая, където спи неговата съпруга. Желязка е заспала на включен телевизор. Дори не е успяла да се събуди от хаоса в къщата. Събуждат я юмруците на нападателите, като те са последното, което помни от онази вечер.

На сутринта ги намират техни съседи, които веднага звънят на полицията и бърза помощ.

"Бяха ни пребили почти до смърт", разказва Желязка. "Комшиите ни намериха полумъртви. Ако не бяха дошли, сигурно и двамата щяхме да си заминем", споделя тя. Спомня си, че със съпруга й са откарани в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив. Състоянието им било тежко. "Лекарите казаха, че ми ретината на лявото ми око е премазана. От едната ми страна челюстта е била с разбити костици", връща се възрастната жена към страшната нощ.

Мъжът й е със счупена от двете страни челюст, а заради съсиреци се налага да му бъде направена и операция на главата. Желязка прекарва 9 дни в болницата, Павлю - двойно повече. Когато ги изписват, за тях трябва да се грижат роднини. Пенсионерите вече не могат да се справят сами, а и са уплашени сред страшната нощ.

Тежкият побой се отразява зле на мъжа, който вече е имал други заболявания. Преди година той починал.

А какво всъщност задигат маскираните краджи от пенсионерите? Всичките им спестявания - 5000 лева, златен пръстен, който Павлю носел, както и една турска лира, която открили в къщата. "Мислехме да купим кола на внука", поклаща глава Желязка. "Знаете, пенсионерите кътат пари... за дърва, за въглища, за зимнина да има". От спестяванията на семейство Колеви обаче не остава нищо.

Подсъдимият признаха изцяло фактите, изложени в обвинителния акт и делото се разгледа по реда на „Съкратено съдебно следствие”.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15 дневен срок от днес пред Апелативен съд Пловдив. 

Ето разказ от първо лице на бабата, бита край Пловдив:

TrafficNews.bg