„Ако не свалят този непосилен данък и направят нужните промени, минаваме в нелегалност! Ще се гоним по улиците като Ал-Кайда”, заяви Георги Ряпов от асоциацията на таксиметровите шофьори.  Той каза още, че ще се организира протест пред Общината и тогава ще се иска оставката на кмета.

Превозвачът Мариян Киров също заяви, че в бранша са готови да масови протести.

„Когато протестирахме 300 таксита, полицията едвам смогна, представете си сега 1000, а защо не 1300 таксита… Ще блокираме целия Пловдив!”, закани се Киров.

През септември ОбС прие данъкът да бъде 700 лева, а днес общинските съветници гласуваха начина, по който ще се вади разрешителното.

Председателят на Асоциацията на таксиметровите шофьори Георги Ряпов излезе на трибуната на ОбС и заяви, че всички тези промени, които бяха приети, ще доведат до масови фалити в таксиметровия бранш. Той припомни, че данъкът от 700 лева бе приет на „тъмно”, тъй като цяло лято се говореше за 300 лева налог, а в последния момент беше увеличен двойно. Несериозно било сравнението и с фризьори и фотографи, които плащали сходен патент, тъй като техните разходи били много по-ниски.

Според Ряпов местните разходи на един шофьор възлизат около 3000 лева, което налагало хората да работят по 12 – 15 часа. Той каза още, че само в София данъкът е по-висок, а във всички сходни на Пловдив градове налогът е по-нисък, но въпреки това и в тях ще има протести.

 TrafficNews.bg