Оръжия, изработени от сопотски майстор, получават като подарък различни крале и принцове от целия свят. Мъжът от града на Иван Вазов продължава да практикува един от малкото стари занаяти – гравиране върху оръжие.

Ножове, пистолети и револвери са част от предметите, които успява да гравира майстор Евгени Димов. Близо две десетилетия той се занимава с този занаят. Негови изделия се намират в колекциите на различни кралски особи.

„Украсявал съм арбалет за краля на Йордания. Принцът на Дубай има също мой нож в неговата колекция. Това не са мои контакти, а фирми, които поръчват нещо да се дари.”, споделя Евгени Димов.

Освен върху дърво, майсторът може да работи и върху метал. Сега той за първи път среща предизвикателството да гравира върху лък.

„Това се прави в момента, тука е украсено, а това е инкрустация, тук ще има инкрустирано животно”, казва майсторът.
Всеки гравиран предмет от Евгени Димов е уникален. Върху оръжията той най-често гравира животни. Споделя, че работа е бавна, но резултатът накрая е впечатляващ.

„Като всяко дете и аз съм си мечтал да бъда космонавт, пожарникар… но винаги съм имал интерес към украсените неща, самият пазар ме насочи”, казва още Евгени.

Всяка творба на майстора от Сопот е белязана с неговия монограм и притежава сертификат за уникалност. 

TrafficNews.bg