Един линеен  метър от новите велоалеи в Пловдив струва близо 284 лева! Квадратният метър е 113 лева, става ясно от отговор на зам.-кметът Александър Държиков към съветника от БСП Ангел Иванов.Цените са изчислени за дължина на алеите от 48 019 метра, а площта им е 120 047 кв. м. Всичко това струва близо 14 000 000 лева и са от Транспортния проект на Пловдив.

Според червените изграждането на велоалеите става за сметка на тротоари и зелени площи.

На ул. „Калиакра” няма място за пешеходец, да не говорим за майка с детска количка.На бул. „Македония” алеята за колоездачи минава през озеленено пространство, стана ясно от друга  снимка. По същия начин се прокарват и в район „Тракия” там се изсичат и дървета.

Изчисленията , че тази уж добра инициатива на Община Пловдив води до унищожаване на близо 20 дка зеленина. Цените за алеите са на база 2,5 метра ширина. По проект обаче велоалеите в различните места са с ширина между 1 и 2 метра, посочи Иванов и допълни, че общината си„играят с числата”. Един квадратен метър на велоалеите струва повече от строителство на нова улица, а ефектът е харчене на едни пари.

Разбитите тротоари покрай строителството на велоалеите обаче не влизат в цената от европейските средства. Така общината ще трябва да плати милиони, за да възстанови разбитите пешеходни зони, а парите ще дойдат от джоба на пловдивчани. От Европа ще ни платят единствено за озеленяване и залесяване на 2 дка зелени площи, макар дотук да с унищожени 10 пъти повече.

ОЩЕ НОВИНИ - ТУК

TrafficNews.bg