Сапьори започнаха обхождането на 3-километровата зона около експлоадиралия цех на ВМЗ-Сопот в Иганово. Те проверяват за невзривени снаряди след големия взрив.

„Обстановката е спокойна, а пашата на животни е забранена”, заяви пред TrafficNews.bg кметът на село Иганово Стефан Данчев.
Хората, които живеят в близките села всеки ден намират осколки от взривени боеприпаси като този. Най-голям е броят на снарядите около селата Певците и Иганово, които се намират едва на два километра от мястото на инцидента. Заради опасност от невзривени снаряди остатъци от боеприпаси като този, районът ще остане отцепен за неопределено време.

Ексклузивни кадри от взривовете - ВИЖТЕ ТУК

Всички 300 работници от площадката на ВМЗ в Иганово, днес отново бяха на работа в завода в Сопот. Те твърдят, че са добре подготвени и изключват причината за експлозията да е човешка грешка.

„Специално образование нямаме, но непрекъснато има инструктажи - трябва да сме с памучни облекла, да нямаме накити”, разказа Николина Кърджалийска, която от дълги години работи във ВМЗ-Сопот.

Синдикатите от завода са категорични, че работниците са добре обучени служители. В Иганово работят само служители, които са преминали тестовете за работа с взривни вещества. Тези, които не са се справили със задачите, са оставени на работа на площадката в Сопот, на която не се произвеждат боеприпаси.

„Във ВМЗ не работят малоумни хора. Тези складове са правени по време на Студената война. Проведе им се курс, имаше изпитващи и тези хора, които бяха скъсани, бяха изведени от Иганово и в момента са на площадка „Сопот”, съобщи синдикалния ридер в завода Димитър Атанасов.

Има и хора, които смятат, че причината за взрива е саботаж. Други отдават инцидента на падналия миналата седмица космически обект в района.

„Преди известно време се говореше за метеорит, може да не е било метеорит и извънземните да са пуснали нещо и не им е бил точен мерника. Сега са го коригирали и са го пуснали на точното място.”, шегува се жител на близкото село Иганово.
Разпитите на хора, свързани с ВМЗ-Сопот продължават в районното управление на полицията в Карлово. До момента са разпитани 55 човека.

 TrafficNews.bg