Ахмед Мусад Муса, който беше задържан по време на антитерористична операция в Пазарджик с още шестима души е помогнал на двама терористи да стигнат до Сирия, за да се бият за „Ислямска държава”. Това съобщи по време на заседанието в Окръжния съд на Пазарджик прокурор Недялка Попова. Днес магистратите гледаха искането на шестима от задържаните при акцията на ДАНС да бъдат освободени, предаде репортер на TrafficNews.bg 

Тарторът на престъпната група Ахмед Муса Ахмед реши да не се появи на днешното съдебно заседание. По време на делото станаха ясни имената на мъжете, които са воювали на страната на Ислямска държава и с които в България той тайно се е срещал.

„Сочи ги някой свидетел, но ако пътуваме в едно превозно средство, с някой, който някой твърди, че бил джихадист, извършваме ли престъпление?, попита адвокат Елвира Панкова.

В съда са представени и доказателства, от които ставало ясно, че Муса Ахмед е помогнал на терористите да стигнат от България до Сирия.

„Доказателствата са тези снимки с логото на Ислямска държава, която си е позволила да използва снимки със знак на Корана”, каза още Панкова.

От ареста излиза единствено студентката от Пловдив Александирна Ангелова, сочена за мозък на престъпната група.

„Интерпретация на доказателства и доказателствени средства в това производство са недопустими!”, заяви адвокат Хари Харалампиев.

Защитата на Муса Ахмед настоява за психиатрична експертиза.

„Той има една изключително тежка психиатрична диагноза, която изисква наблюдение, освидетелстване и това съдът трябва да каже, че той психично е здрав”, каза още адвокатът.

Всички шестима подсъдими остават с постоянна мярка задържане под стража и са лишени от право да я обжалват в следващите два месеца.

TrafficNews.bg