От 12.00 часа  на 14 юни е отменено  частичното бедствено положение в Община Раковски.  Това съобщи кметът на Общината Павел Гуджеров.

„Пожарът е овладян напълно. Стойностите на вредните вещества в атмосферния въздух са близки до нулата. Обстановката в селата в близост до завода   е спокойна"- коментира Гуджеров.

Под негово ръководство  от Общинският щаб при  бедствия са извършени огледи на цялата територия на бившия Стоманолеярен завод, като са отчетени множество нарушения във връзка със стопанисването на сградите не по предназначението им и нерегламентирано струпване на отпадъци.

В сигнал до РИОСВ, МОСВ, ГД ПБЗН и парламентарната комисия по околна среда и водите, кмета Гуджеров, уведомява ресорните институции относно негативното отражение върху здравето на населението на с. Шишманци, Община Раковски и на близките  населени места, в резултат на пожара, възникнал на 2 юни на територията на „Завод за преработка на твърди битови отпадъци“.

"Имайки предвид непосредствената опасност за живота и здравето на хората от Община Раковски, високото обществено напрежение и повтарящия се за пети път пожар в комплекса, както и с цел предотвратяване възникването на подобни произшествия, молим Ви да се извърши детайлна проверка и от Ваша страна, като при констатиране на извършени нарушения – да се наложат съответни санкции."- се казва в сигнала.

Кметът Гуджеров настоява  целия комплекс от фирми, които преработват, складират и депонират да бъдат задължени да извършват дейността си по законосъобразен,  екологосъобразен и безопасен за населението начин.