За пет нови случая на морбили в Пазарджик информира Дарик директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Става въпрос за пет деца, които не са били ваксинирани срещу коварната дребна шарка, която бе внесена у нас преди два месеца от съседна Румъния. Неприятен според специалиста е фактът, че при някои от тези деца е записано, че са ваксинирани, но след изследвания се доказало, че всъщност ваксина не е поставяна.

Петте нови случая на морбили вече са официално потвърдени с генетични методи, посочи проф. Тодор Кантарджиев. Изследванията доказали, че децата не са имунизирани. Едното от тях още не е било достигнало едногодишната възраст, подходяща за ваксиниране.

"Не открихме антитела срещу морбили, рубеола и заушка, което доказва, че не е поставяна ваксина", обясни медикът. Професорът даде за пример държави като Германия, Холандия и САЩ, в които ваксинирането е задължително за постъпване в училище. Там обаче бележка от личния лекар не се признавала, за разлика от разпространената практика в България.

На децата се взимало кръв и, ако се докаже, че ваксина не е поставяна, тогава бивали имунизирани. Съветът на професор Кантарджиев тук е хората, работили в чужбина, които не знаят дали са ваксинирани, при завръщането си в България за няколко дни да ограничат контактите си с малки деца.