Мъж, участвал активно в извършването на телефонни измами, е задържан в резултат на професионалните действия на служители от РУ-Пещера. Във вторник непознат се обадил на домашния телефон на 67-годишна жена от Пещера. Той успял да я заблуди, че е полицай и разследва извършители на телефонни измами.

За целта обаче гласът от слушалката поискал всички налични пари и накити в къщата. Последвали и заплахи за живота и здравето на нея и близките й, ако не предаде парите и ценностите си. Жената изпаднала в шок, приготвила 2100 лева и златни накити, които оставила на входната врата. Неизвестен мъж на средна възраст дошъл на адреса, взел плика и изчезнал.

След получаване на сигнал за случилото сформираният екип за разследване на телефонните измами в Пещера, съставен от криминалисти, полицейски инспектори, експерт и разследващ полицай, предприел незабавни действия. Не след дълго органите на реда попаднали на следа, която ги отвела в брациговското село Бяга. Там бил задържан в жилището си 63-годишният П.М. от същото село.

При направеното претърсване били открити около 5200 лева, 100 щатски долара, пет мобилни телефона и множество SIM-карти. Работата продължила интензивно и вчера под наблюдението на Районната прокуратура в Пещера. При проведените процесуални действия станало ясно, че за времето от март до момента мъжът е бил съучастник в извършването на пет телефонни измами на територията на родопския град.

Жертвите са възрастни жени на възраст между 67 и 84 години. Спрямо тях са използвани добре познатите схеми, в които мними полицаи разследват телефонни измами или близък е пострадал и му е необходима спешна животоспасяваща операция. Пенсионерките са били ощетени общо със суми в размер на над 9000 лева и златни накити.

В хода на полицейското производство ще се установява и съпричастността на мъжа към други измами на територията на цялата област. Той е задържан за срок от 24 часа, а Районната прокуратура в Пещера е удължила престоя му в ареста със 72 часа. Работата по документирате на престъпната дейност на посредника продължава.