Окръжна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняем главния архитект на Община-Асеновград за подкуп Константин Атанасов.

Образувано е досъдебно производство за корупционни престъпления спрямо служители на Община Асеновград, за това, че през месец ноември 2016 година, в качеството си на длъжностно лице – главен архитект, той е поискал 8 000 лева от управител на клон на Акционерно дружество в Асеновград.

На 8 декември същата година е получил сумата от 8 000 лева от Митко Захариев, за да съгласува идеен инвестиционен проект, като деянието е извършено от лице, заемащо отговорно служебно положение, чрез изнудване, посредством злоупотреба със служебно положение.

За престъплението, за което е привлечен като обвиняем, законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 10 години, глоба до 20 000 лева и лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност и да упражнява определена професия и дейност.

По същото досъдебно производство Окръжна прокуратура-Пловдив повдигна обвинение и на Митко Захариев за това, че е дал подкуп в размер на 8 000 лева на главния архитект на Община –Асеновград Константин Атанасов, за да съгласува идеен инвестиционен проект на клон на Акционерно дружество в Асеновград.

Предвиденото наказание за деянието, за което е привлечен като обвиняем, е „лишаване от свобода“ до 6 години и глоба до 5 000 лева.

Обвиняемите Константин Атанасов и Митко Захариев са задържани за срок от 72 часа с постановления на наблюдаващите прокурори.

В момента по досъдебното производство се извършват активни процесуално-следствени действия.

Припомняме, че агенти на ДАНС са нахлули вчера в община Асеновград. Проверявани се документация за обществени поръчки и проекти.

В момента местната власт работи по голям проект за водния цикъл на града на стойност около 32 милиона лева, но той е европейски и едва ли там има проблеми, коментираха наши източници. Работи се и по други, по-малки проверки.