Над 20 000 лева. Толкова струва лечението на мигрантите, които пострадаха в катастрофата с бус на автомагистрала „Тракия” в неделя. Нещо повече – това е сумата само за изписаните четирима. В момента в МБАЛ-Пазарджик са още трима, чието лечение продължава. Кой плаща за него? Самата болница.

Разходите на лечебното заведение едва ли ще бъдат възстановени от държавата, заяви директорът д-р Васил Вълчев. Причината е, че у нас не е регламентирано как да става подобно възстановяване за средства за „нерегистрирани мигранти”, каквито пострадалите в инцидента се явяват. Средства се възстановяват само при лечението на вече регистрирани и заболели чужденци, опитали незаконно да преминат през страната. Ранените в катастрофата на магистралата обаче не са такива. Линейките са ги откарали до МБАЛ-Пазарджик, защото е най-близка до мястото на инцидента, и оттогава те са отговорност на болничното заведение. И тежест за него.

На един от мигрантите – афганистанец, предстои операция на бедрото. Само ортопедичният пирон, който ще се използва за нея, струва около 1800 лева. Това също са пари, които болницата сама ще плати. Тя ще се грижи и за пациента, който бе откаран за кратко в Пловдив. След направена му операция на лицето, той е върнат отново в Пазарджик. Кога ще бъдат изписани тежко пострадалите все още не е ясно.

Разход за лечебното заведение обаче са не само оцелелите, но и починалите в инцидента мигранти. Телата им все още са в хладилната камера на моргата на болницата, заемат необходими места, а престоят им там струва на болницата по 300 лева на ден.

Разказа на един от оцелелите след мелето мигранти вижте във ВИДЕОТО: