Традиционното Мърф предизвикателство - 2017, ще се проведе днес от 9.00 часа на Игрище №5 на Гребна база в Пловдив. "Мърф чалендж" се провежда в памет на загиналите български парашутисти от силите за специални операции в Ирак и загиналите в същата операция български пехотинци.

Предизвикателството Мърф крос-фит е комплекс, който се състои от крос от 1, 6 км, след това се правят 100 набирания, 200 лицеви опори и 300 клека, след което отново пробягваш разстоянието от 1,6 километра. Всичко това обаче се прави задължително с бронижилетка, тактически елек или раница с тегло от 10 килограма.  Има норматив от 40 минути, за което всичко това трябва да бъде изпълнено.

Комплексът Мърф носи името на лейтенант Майк Мърфи. Той е носител на най-високото отличие Medal Of Honour, което получава посмъртно от президента на САЩ. Бил е тийм лидер в тюлен група 10 и загива при операция Червени Криле заедно с още двама тюлени. Награден е за това, че жертвайки се, успява да даде координати за местоположението на екипа и мястото на засадата, в която попадат на 28 юни 2005 г. в долината Коренгал, Афганистан. Той е един от малцината военнослужещи на САЩ, получили медала след Втората световна война за саможертва, и на негово име има кръстен военен кораб.

За всички желаещи да се включат в състезанието като участници или зрители входът е свободен, съобщават организаторите.

Ето как миналата година близо 200 души на Гребната база приеха Предизвикателството на Мърф: