Един от най-известните пловдивски художници Анастас Константинов е починал внезапно тази нощ. Той е издъхнал в болница, след мозъчен кръвоизлив.  

Анастас Константинов е роден на 29 март 1956 г. в Пещера. 62-годишният експресионист е един от най-продаваните български художници в Европа и САЩ. 

Той завършва в Средното художествено училище в Казанлък през 1976 г. и продължава обучението си във Великотърновския университет.  През 1986 г. една от изложбите на Константинов е беше закрита от Българската комунистическа партия , тъй като творчеството му е определено като "подривно".  На заплахите на властите той отговаря с поредицата "Червените прасета", която е натоварена с още по-голямо недоволство. Професор д-р Ханс Теодор Флеминг нарича  картините на Анастас  "апокалиптични" и че те се случват "в сюрреалистични райони, в които хората и животните се появяват в зловещо отчуждение" . 

В последните години на комунизма властите не успяват да наложат желаните от тях ограничения на художника и негови работи са представени на изложби в Ню Йорк, Питсбърг, Мадрид, Будапеща, Хелзинки, Вроцлав, Торун. Непосредствено след падането на Берлинската стена, изкуството на Анастас печели почитатели в Женева, Брюксел, Париж, Торонто, Хановер, Хамбург. 

След края на Студената война картините на Константинов стават по-малко конфликтни и започват да се фокусират повече върху духовното. "Гневният младеж от осемдесетте години разкри за пръв път сакралните пространства на любовната мистерия, осъзнавайки , че лъжата не може да бъде опетнена от насилие. Но само с любов", казва критикът Бисера Йосифова.  

В края на 20-и век художникът започва своя проект "Галерия Анастас" в Стария Пловдив.  Галерията е открита през 1999 г. заедно с 90 завършени творби. Тя сама по себе си представлява произведение на изкуството и дава възможност да се видят отделни творби от най-значимите периоди на неговите творчески търсения.

През 2011 г. Микеланджело Целли, американски колекционер на изкуството, посещава личната галерия на Анастас  и след това го кани да работи в Щатите. Той остава там 3 месеца, работейки по специален проект.  

През 2013 г., като част от американския проект, Константиво е избран от Starry Night Exposure Program за участие в панаира по изкуствата Art Basel и 2014 Frieze New York . През 2013 г. Крисчън Ноурберген включва Анастас в изложбата си "Карте Бланш" в галерия "Шваб" в гр. Беобур , Франция . 

Негови творби са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска галерия и много частни експозиции. Последната изложба на Анастас бе през май в софийската галерия Лик. 

Поклонението ще се състои на 4-ти юни (неделя) от 10 часа в галерия „Анастас“, след това в 13 часа – църквата Св. Георги (кв. Мараша), 14 часа – Централни гробища.

Екипът на TrafficNews.bg поднася съболезнования на семейството на твореца!