Домашно компостиране на отпадъци? Възможно е. Как можем да си направим контейнер за целта ще бъде показано в творческия квартал на Пловдив - Капана. Там ще бъде обяснено и какво какво представлява микробиологичния метод “бокаши“. Всичко това ще бъде демонстрирано на сцена Ядрото в квартала, в работилница на открито, на 30 май, вторник, от 18:30 до 20:00 часа.

Всички желаещи ще могат да научат повече за разделянето на хранителните от останалите отпадъци и тяхното третиране при превръщането им в хранителна среда за растенията. Демонстрацията е поредната инициатива от проекта „Градско компостиране“, след откритата  лекция за компостирането като природосъобразен начин на живот и добрите практики приложими в градска среда.

Практическите методи за намаляване и преработка на хранителни отпадъци в домашни условия, които ще представят организаторите на идеята, са част от „зелените“ проекти, подкрепена от фондация „Пловдив 2019“ в третата фаза на водещия проект Капана – квартал на творческите индустрии. По време на работилницата пловдивският програмист Станислава Копаранова ще сподели опита си в набиращия все по–голяма популярност метод за използване на преработка на отпадъци „бокаши“, заменящ процесите на гниене на храните с ферментация. В забързаното ежедневие на градския ритъм Станислава ще разкаже как спестява от времето си, използвайки домашното копмостиране и от какви материали от бита всеки може да изработи своя най-практичен съд за отпадъци.

Входът на работилницата на открито е свободен, а за първите желаещи да се включат са осигурени материали за изработка на контейнери.