20 000 души са се включилили във Free Plovdiv Tour, съобщиха организаторите на събитието за TrafficNews.bg. Безплатните туристически обиколи за англоговорящи набират сила през последните 5 години, а днес събитието посрещна 20 000 си посетител.

Малко преди 11:00 ч. пред Община Пловдив интернационална група от близо 20 човека се бе събрала, за да се наслади на прелестите и потайностите на древния град с помощта на неуморните гидове. Атмосферата в началната точка на приключението под тепетата не вещаеше нищо нетрадиционно, но изневиделица с транспаранти и балони младежите от сдружението се зададоха и съобщиха на посетителите, че някой измежду тях е техен почетен гост.

На всеки присъстващ бе раздаден химикал и лист, на който да отбележат името си и след като всички ентусиазирано изпълниха заръката и урната бе пълна, съвсем демократично бе изтеглен и титулован за 20 000 посетител – Johan, или както бихме казали ние Йоан.

Младият мъж идва от Швеция и за първи път е в България, съответно и в Пловдив. Наградата, която получи от организаторите, а именно комбиниран билет за вход в някои от емблематичните музеи, културни и археологически локации в града под тепетата, съвпадна напълно с целите на туриста, който призна, че няма търпение обиколката да започне.

Организаторите напомниха, че от началото на май до края на октомври, всеки гост на града, който е любопитен за историята и забележителностите на Пловдив, ще има възможност да се запознае с тях, като се присъедини към Free Plovdiv Tour всеки ден, без изключение, от 11:00 и от 18:00. Началната точка отново ще бъде точно пред сградата на Община Пловдив на площад Стефан Стамболов. А поради големият интерес вече са стартирали и ново трасе под името Free Kapana Tour.