Професорите от Университета по хранителни технологии Симеон Василев и Николай Банков искат да се върнат на работните си места. Двамата мъже бяха отстранени от длъжност с определения на Окръжния съд в Пловдив. Причината е разследването срещу тях за взимането на подкупи от студенти, срещу които са били нанасяни оценки без изпит.

Василев и Банков обжалват отстраняванията си пред Апелативния съд в Пловдив. Жалбите им ще бъдат разгледани от съда във вторник, 30 май. Симеон Василев иска да се върне на заеманата от него длъжност в УХТ – професор към Катедра „Техническа механика и машинознание”. Банков пък иска да бъде върнат на работа като ръководител на Катедра „Електротехника и електроника” в същия ВУЗ.

Окръжният съд прецени, че двамата преподаватели могат да попречат на разследването срещу тях, ако останат на работа. Предстои да се разбере дали апелативните магистрати ще върнат Василев и Банков на работа.

Дотук се стигна след разследване на „Господари на ефира” за корупция в УХТ. Двамата професори са обвинени, че са искали пари от студенти, за да им пишат тройки по определени предмети. Банков и Василев бяха освободени от ареста с мярка „парична гаранция” от по 5000 лева.