Окръжният съд призна за виновен клошарят Любчо, който бе единственият обвиняем по делото за палежа на Тютюневите складове. Присъдата е 4 години затвор при първоначален строг режим. Присъдата може да бъде обжалвана пред Апелативен съд. Председателят на Адвокатска колегия Пловдив Стефан Левашки защитава pro bono обвиняемия. 

С противоречие в показанията на клошаря започна днешното заседание в Районен съд Пловдив. Обвиняемият отново бе разпитан за деня, в който сградите бяха унищожени от огнената стихия. Днес част от разказаното от Любомир не съвпадна с думите му от първоначално казаното от него.

Противоречие откриха магистратите в разказа за начина на свиване на цигари. През август миналата година той е заявил, че материалът, от който е правил цигари, е вестник, а днес той каза, че вестниците са били в кошчето и в коридора.

Второ несъответствие от прокуратурата констатираха и в момента с пушенето на цигара. Любо е разказал, че е пушил в стаята си, загасил е цигарата в пепелник и след това изхвърлил в кошче. Днес обаче той заяви, че е пушил навън. След множество въпроси от страна на обвинителите и съдията стана ясно, че наистина е пушено в стаята. Къде обаче е хвърлен фасът, Любчо вече не помни.

Неяснота имаше и по отношение и на видените от Любо пламъци. Ден след палежа той заявил, че  видял огън от страната на улица „Иван Вазов”, а днес разказа, че те били от към покрива на фитнеса.

С интересни констатации продължи самият разпит.

Любчо разказа и за навиците си и начина си на живот през годините прекарани в тютюневите складове. Той редовно пушел в стаята си, но винаги е гасял фасовете си преди да ги изхвърли. Препитавал се от подаянията на хората, събирал от кофите за боклук, помагал на барчето с почистването. Често бил свидетел на наркомански събирания в склада и затова се заключвал на последният етаж. От години събирал от стените на сградата инсталацията и предавал металът за старо желязо. Оказва се, че мъжът е имал не само клошарските си дрехи, а и костюми и официални обувки, които държал на специална етажерка в стаята си.

Дрехите си той не перял, а ги хвърлял и си търсел нови. Любчо ходел специално до Хисаря и Карлово на баня, а дори и на море, за да се къпе.  Хигиенните му навици не свършвали до тук. Той използвал само мокри салфетки, когато ходил до тоалетна в коридорите на склада.

Пред съдия днес в залата на районния съд Любомир за пореден път заяви, че няма вина за палежа.

„Винаги си гася цигарите. Не съм виновен, не съм запалил сградата”, бяха последните му думи.