Министърът на отбраната Красимир Каракачанов пристигна в Пловдив, за да наблюдава демонстрация на занятия от ежедневната бойна подготовка на формирования от Силите за специални операции и да се запознае с учебно-материалната база на 68-ма бригада. След като бригадата беше строена пред него и той се запозна с нейното ръковоство, бригадният генерал  Явор Матеев заведе министъра в специална стая за наблюдение, където той можеше да наблюдава тренировка по обезвреждане на терористи. 

Маскирани и въоръжени военни от бригадата показаха как се прониква в жилищна сграда и се обезврежда врага. Използвани бяха шокови гранати, които нашите военни използват в такива ситуации. Противникът бе обезвреден, обезоръжен, помещенията бяха обезопасени. Ръкъводството на бригадата обясни на министъра как се процедира в подобна ситуация.

От бригадата показаха на Каракачанов, че шлемовете, маските, които специалните сили използват, са морално остарели - става дума за модели отпреди 20 години. Беше обяснено, че в намиращия се наблизо изоставен район се извършват подобни упражнения в естествена среда. Освен това военните сили тренират и на горски терен около Црънча.

След демонстрацията на министър Каракачанов му бе показано как специалните сили процедират при т.нар. "скатаване" на парашут - т.е. прибирането на парашута след успешен скок. Показаха и как се тренират скоковете. Обиколката на министъра продължава с наблюдавене на демонстрациите по бойни изкуства.

Оплитане на въжетата, неотваряне на парашут, приземяване на дърво и откопчаване... Всяка ситуация се тренира хиляди пъти, за да може в реална ситуация да работи мускулната памет...