Справка от общинския електронен регистър на домашните кучета показва, че 1134 притежатели на домашни кучета все още не са заплатили своята "такса куче" в съответната районна администрация. Всеки от тях трябва да внесе дължимите 30 лева годишна такса за своя любимец.

От началото на 2017 г. до момента над 480 са новорегистрираните любимци в Пловдив. От тях 412 попадат в някоя от категориите, освободени от заплащане на „такса куче“, а останалите 75 са внесли в общинския бюджет 2000 лв. Над 36 000 лв. като „такса куче“ са внесли в хазната и 1208 собственика на домашни кучета, декларирани/регистрирани в общината в предходни години. 

От общинската дирекция „Екология и управление на отпадъците“ напомнят на пловдивчани, че средствата събрани от „такса куче“ се влагат обратно в дейности по реализиране на мероприятия за овладяване популацията на уличните кучета, а освен това и за провеждане на редица кампании в полза на домашните животни.

Важно за притежателите на домашни кучета е да знаят кои са категориите кучета, чиито собственици са освободени от заплащане на „такса куче“. Това са кастрирани кучета; кучета с поставен микрочип за първата година от неговото регистриране; кучета на инвалиди; служебни кучета в организациите на бюджетна издръжка; кучета, използвани за опитни цели; кучета, използвани от Българския червен кръст; кучета, които придружават или охраняват селскостопански животни, които се отглеждат в регистриран животновъден обект.

Вече трети месец пък продължава кампанията на Община Пловдив „Регистрирай куче и спечели награда“, която има за цел да стимулира активността на собствениците на кучета надлежно да декларират притежаването им. До края на месец ноември в рамките на кампанията предстои да  бъдат раздадени още 8 пакета с подаръци за домашния любимец (разнообразни аксесоари и груминг услуги). До края на ноември е срокът и на  кампанията за подпомагане  кастрацията на домашни кучета и котки, отглеждани в Пловдив. В нея могат да се включат собственици на идентифицирани/чипирани домашни кучета с извършена административна регистрация, както и собственици на домашни котки, притежаващи надлежно издадени ветеринарномедицински паспорти.

Желаещите да се възползват от условията по кампанията, могат да получат „талон за отстъпка” от Община Пловдив, Дирекция „Екология и управление на отпадъците” или в съответната районна администрация по местоживеене. За женските кучета и котки отстъпката е 35 лева, а за мъжките – 25 лева. Собственикът ще доплати остатъка от стойността на манипулацията на място във ветеринарния кабинет. Кампанията се провежда със съдействието на 8 ветеринарни кабинета в Пловдив.