Инспектори от Министерството на културата идват на проверка в Пловдив в понеделник. Причината е скандалът, който се заформи около информацията, че багери рушат стара могила в квартал "Филипово", в района на Брезовско шосе. Инспекторите ще направят цялостна проверка на случая - както на място, така и на цялата документация на започнатия там строеж. Това обясни за TrafficNews.bg директорът на Регионалния археологически музей-Пловдив доц. д-р Костадин Кисьов.

Проверяващите са служители на дирекция "Инспекторат" към Министерството на културата, която отговаря за всички археологически обекти в страната. От РАМ-Пловдив могат само да подадат сигнал за евентуалното нарушение, но инспекторите са тези, които ще извършат цялата проверка.

Археологът Росица Миткова излезе с отворено писмо към институциите, в което посочи, че багери рушат т.нар. Плоска могила край Брезовско шосе (четете ТУК). Могилата е едно от малкото археологически находки, които доказват, че Пловдив е един от най-древните селища в Европа, обясни тя пред TrafficNews.bg. От седмица строители копаят западния край на могилата, а вече са наляли и бетон. По този начин част от възможните открития там вече са безвъзвратно загубени.

Миткова днес е посетила и полицията, за да поиска строежът на място да бъде преустановен до пристигането на инспекторите. Това е трябвало да стане още след подаването на първите сигнали, но по думите на жената строителните дейности продължили. Проверка на наш екип на място показа, че днес около обяд строителните работници наистина извършваха дейности на обекта.

Кметът на Район "Северен" Ральо Ралев обясни, че археоложката е посетила кметството миналата седмица, когато той е бил в отпуск, и не е добре запознат със случая. За конкретния строителен обект обаче документите минавали не през районното кметство, а през централна Община. От там заявиха, че става дума за частен обект. Все пак строежът към момента е спрян.