Скандал около строителство върху археологически обект се развихря в Пловдив. Археологът от Регионалният археологически музей (РАМ) в Пловдив Росица Миткова публикува в своя профил във фейсбук отворено писмо с нейната гледна точка за проблемната ситуация. Тя обяснява, че въпреки подавани от нея сигнали, т.нар. Плоска могила в квартал „Филипово” се унищожава, а на мястото тече строеж.

Публикуваме отвореното й писмо без редакторска намеса:

„SOS ОТВОРЕНО ПИСМО

Не остана вече институция в която да вярвам, и до която да адресирам това писмо. Звучи тъжно, но е факт! С мълчаливата подкрепа на Община Север, Община Пловдив (институции призвани по закон да опазват културното наследство), на кметове, подкупни, неграмотни и безочливи чиновници, на алчни собственици и некадърно скалъпени закони, част от хилядолетната история на град Пловдив е изрината!... Въпреки сигналите ми, въпреки протоколи на комисии от 2006 година, въпреки Инспекторат, неолитни и халколитни пластове вече са изхвърлени на бунището на историята...

Плоската могила в квартал филипово ( Брезовско шосе) продължава да се унищожава! Издават се разрешения за строеж без да се предпише дори наблюдение от страна на археолог! 
Да, какви сме ние?!

"Алчни навлеци", които рекетират горките собственици и бизнесмени!
... А дори не даваме на инвеститорите да си приберат намереното!

... Това ни е вменено от сега действащия Закон за културното наследство, дами и господа! Борим се с вятърни мелници, пилеем нерви, здраве, сили ...и за какво?!...За да може поредният наглец да ни се изсмее в лицето (най-меко казано!)...защото има и по-тежки случаи! Да ни покаже, че сме дребни нищожества, които трябва да гледат как багерите изриват историята ни и да ликуват! 

България е на път да загуби и последните си трохи надежда за по-добър и достоен живот! Губи ежедневно изворите за безписмената си история! Защото, който не знае и не цени миналото си, няма и бъдеще! 

И ако изгорелите тютюневи складове имаха снимки и чертежи и могат да бъдат възстановени по тях, изринатите хилядолетия от Брезовско шосе ще останат тъмна загадка! Една огромна празнота в познанието ни за най-древната европейска цивилизация! ... Какво от това, че ще бъдем "културната" столица на Европа!? 

Как, г-н Тотев, ще докажем, че Пловдив е с хилядолетна история и имаме основание да се гордеем с нея, като хората Ви толерират и подкрепят изриването на доказателствата?! И ВЪПРЕКИ СИГНАЛИТЕ МИ НЕ СПРЯХА БАГЕРА?! ...Но явно, "интереса клати феса"!

Росица Миткова, завеждащ фонд "Праистория" при РАМ-Пловдив”

Росица Миткова е служител на РАМ-Пловдив. Неколкократно е давала интервюта на TrafficNews.bg във връзка с някои от интересните открития на територията на Пловдив – както за останките от виадукта под Коматевско шосе, така и за скелетите, които наскоро бяха намерени на улица „Любен Каравелов”.

Очаквайте подробности по темата!

Снимката е илюстративна!