Пловдивчани и гостите на града отново ще могат да видят изложбата "Светът на Яворов", съобщиха от Регионалния исторически музей (РИМ). Експозицията се завръща в Града под тепетата от 19 януари в зала "Съединение", където ще остане до месец май.

Припомняме, че изложбата бе официално открита на 6 септември 2014 г. в зала "Съединение" на Регионален исторически музей в Пловдив. Сред официалните гости на събитието бяха президентът Росен Плевнелиев, тогавашният премиер Георги Близнашки, кметът Иван Тотев, Пловдивският митрополит Николай, много политици и общественици.

Изложбата остана в Пловдив до 20 октомври, след което отпътува за Чирпан и бе подредена в къщата музей "Пейо К. Яворов". Събитието постави началото на редица инициативи, с които родният град на големия български поет и революционер отбеляза 100 години от неговата смърт.

100-годишнината от кончината на големия поет беше записана в културния календар на ЮНЕСКО за 2014 г., като се изтъква, че стиховете му са превеждани в цял свят, което доказва универсалността на неговата поезия.

Изложбата е възможност за докосване най-вече до творчеството на Яворов, защото той превръща в огнени слова преклонението си пред родния тракийски чернозем, любовта си към Дора Габе, Мина Тодорова и Лора Каравелова, борбите на поробените българи в Тракия и Македония.

Поколения българи изживяват трепета от общуването с поетичния гений на великия чирпанлия, за делото и житейската му трагедия са изписани хиляди страници, но все още има непознати документи от т.нар. "Яворов архив", малко известни снимки в обществени и лични колекции.

Изложбата е реализирана от Регионалния исторически музей в Пловдив в сътрудничество с изследователи на делото на Яворов, скулптора Костадин Камбарев и със съдействието на Регионалната дирекция "Държавен архив" - Пловдив, Народната библиотека "Иван Вазов" и къщата музей "„Пейо К. Яворов" в Чирпан.

TrafficNews.bg