Кандидатът за президент на САЩ от републиканците Доналд Тръмп заяви, че планът на Хилари Клинтън за Сирия ще "доведе до Третата световна война" поради потенциалната възможност за военен конфликт с ядрената сила Русия, предаде Ройтерс.

В интервю, в което преобладаващият фокус е върху външната политика, Тръмп каза, че разгромяването на "Ислямска държава" е с по-голям приоритет, отколкото сирийският президент Башар Асад да бъде убеден да се оттегли. По този начин той омаловажи като значение една от отдавнашните цели на американската политика, отбелязва Ройтерс.

В разговора Тръмп се усъмни, че Клинтън ще може да преговаря с руския президент Владимир Путин, след като го е демонизирала, обвини Барак Обама за влошените отношения на САЩ с Филипините и се оплака от липса на единство в лагера на републиканците, посочвайки, че ще победи с лекота, ако партийното ръководство го подкрепи.

По отношение на гражданската война в Сирия Тръмп заяви, че Клинтън може да вкара САЩ в световна война, ако бъде възприет по-агресивен подход за разрешаване на конфликта.

Клинтън призова за създаване на зона, забранена за полети, както и на "зони за сигурност" на терена с цел да бъде защитено мирното население. Някои анализатори се опасяват, че охраната на тези зони може да вкара САЩ в пряк конфликт с руските изтребители.

"Това, което трябва да направим, е да се фокусираме върху ИДИЛ. Не трябва да се фокусираме върху Сирия", каза Тръмп, докато вечеряше пържени яйца и наденица в голф комплекса си "Тръмп Нешънъл Дорал Маями" във Флорида.

"Ще се окажем в Трета световна война, ако слушаме Хилари Клинтън", каза той.

"При това положение вече няма да се бием само срещу Сирия, ще се бием срещу Сирия, Русия и Иран, нали така? Русия е ядрена държава, но държава, където ядреното оръжие действа за разлика от други страни, които само говорят", заяви Тръмп.

Тръмп каза, че Асад е много по-силен сега, отколкото преди три години. Той заяви, че това сирийският президент да бъде накаран да се откаже от властта е по-маловажо от разгрома на "Ислямска държава".

"Асад е от второстепенно значение за мен, приоритет е ИДИЛ", каза той.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg