Поредната трагедия се разигра тази сутрин на булевард „Александър Стамболийски”, където жена загуби живота си, след като бе ударена от автомобил. Сблъсъкът стана на метри от спирка на градския транспорт. Предвид, че около спирката няма друго, то най-вероятно жената е отивала към нея. Там обаче пешеходна пътека няма. За да пресекат пешеходците те трябва да отидат на светофара, който е на 100-ина метра да пресекат и след това да се върнат на същото разстояние. Логично, единици са хората, които спазват този тип правила.

Въпросът е защо там няма пешеходна пътека? Разбира се, наличието й, съвсем не гарантира, че няма да се стигне отново до трагедия, но със сигурност може да предотврати друга.

Според районния кмет Борислав Инчев проблемът е огромен и не касае само това място. Има редица недомислици и проблеми, които се сблъскват с редица наредби, закони и взаимодействия между институциите.

„Според генералния план на Пловдив там няма пешеходна пътека. На практика аз не мога да поставя там пешеходна пътека, тъй като е противозаконно. Дори ако решим от районната администрация и сложим такава, ако се случи друг инцидент, от прокуратурата ще ми кажат „Защо си сложил там пешеходна пътека и кой ти е позволил?”. Аз ще нося отговорност при всички положения.’, заяви Инчев.

Процедурата за слагането на пешеходна пътека на място, на което не е предвидено в Генерален план за организация на движението минава пред едно общинско предприятие, след това през гласуване в Общинския съвет, а накрая трябва да се съгласува с КАТ.  Имало е редица случай, при които от полицията спират промяна на генералния план, за да се застраховат, че там няма да има проблем.

„ Ние ходим постоянно на комисии по подобни схеми, даваме препоръки, но те не са задължително и може да не се съобразят с тях.Новият генерален план за движението ще бъде готов през 2017 година. Вече сме събрали голям брой препоръки за различни казуси по улиците в „Южен”, касаещи, както безопасността, така и справянето с трафика. Надявам се от ОП „Организация и контрол на транспорта” да се съобразят с тях. Ако не го сторят и при друг подобен инцидент този път ще ги посоча с пръст. Защото не може правиш генерален план за движението, а да не излезеш от кабинета си”, заяви още районният кмет.

ВИДЕО от катастрофата ТУК

Още новини ТУК

TrafficNews.bg