"Усетих огромно сътресение в Силата. Сякаш милиони гласове изкрещяха в ужас и внезапно замлъкнаха. Почувствах, че нещо ужасяващо се е случило". Думите на Оби-Уан Кеноби от култовия "Star Wars" прилягат напълно на мъката, която покоси много български интернет-потребители. Причината за недоволството им, което тепърва ще се натрупва, е спирането на два от най-големите торент сайта у нас - Zamunda.NET и Zamunda.SE.

И двата сайта са недостъпни. Проблемите със Zamunda.NET започнаха още в събота. Лично аз получих няколко въпроса от свои познати - "Ама ти отваряш ли го?". Когато си лишен от достъп до извора на безплатно (но пиратско) съдържание, бързо гледаш да провериш дали проблемът не е в твоя телевизор. Но не е. Никой няма достъп до сайта, а за ужас на свикналия да тегли всичко за без пари българин от тази сутрин Zamunda.SE също не работи.

Ако някой се чуди защо "замундите" са две - преди няколко години имаше скандал, след като системния администратор на сайта (който тогава беше само един) го открадна. Така се появи вторият сайт - Zamunda.SE, създаден от голяма част от низвергнатия екип. Войната между двата сайта може да стои в основата на спирането им.

Естествено, много потребители заподозряха властите (в лицето на Явор Колев и компания) в спиране на любимите им места за интернет-пиратстване. По информация на kaldata.com обаче причината е хакерска атака. 

От кого? Възможности много. Може властите да са подходили по-крайно в действията си срещу торент тракерите у нас. Възможно е екипите на двата сайта да си правят мръсотии едни на други. Не е изключен варианта и така някой продуцент да е разчистил сметките си с двата сайта. Лично станах свидетел как може да отнеме време да се свали лицензирано съдържание, дори след подаване на оплакване от носителя на авторските права. Докато торентът изчезне от страницата, голям брой хора са го изтеглили и файда ти от изтриването. Някой по-разпален киноразпространител или музикален продуцент може също да стои в основата на свалянето на сайтовете.

А може би е конкуренцията? ArenaBG сега определено ще спечели от потребителския глад, който ще се насочи към нея. Много българи коментират, че спирането на "замундите" не ги притеснява, тъй като те "теглят" именно от "арената".

Какъв ли хаос ще настане, ако спрат и нея? Все пак ясно е, че у нас малко хора са склонни да дават пари за кино, а още по-малко - за купуване на музика. Но такива сме си... А към момента все още не е ясно кога Zamunda.NET и Zamunda.SE ще бъдат пуснати отново. Така че сипете си чаша ром, а после отидете на кино.

Антон Биров,

TrafficNews.bg