С вълшебво музикално изпълнение  започна представянето на "Пътуване" - една книга, написана от известната българска офталмоложката д-р Анелия Хохвартер. Невероятният певчески талант 10-годишната пловдивчанка Лидия Ганева, която ще представи България в Малта на Детската Евровизия 2016, потопи аудиторията в атмосфера, подходяща за литературно четене.

Мащабната благотворителна кампания, подета от Анелия, бе презентирана в галерия "Филипополис", а голямото внимание към книгата и каузата стана повод за широка усмивка у лекарката. Дамата, която от години живее и работи във Виена, разясни, че всички постъпления от продажбата на книгата ще бъдат вложени в закупуването на първия в България робот - ЛОКОМАТ.

"Това не е прост робот, а уникално достижение на науката, което ще помогне на над 20 000 българи да се лекуват у нас, а не да се организират непрестанно дарителски кампании за скъпо лечение в чужбина. 20 000 евро струва 3-седмично лечение в Анкара, а периодът за лекуване варира между 3-13 седмици, за профилактика – месец, годишно. Стига сме спонсорирали чуждите "Локомат"-и. Нека помогнем на хората да проходят в България", изложи мотивите си д-р Хохвартер. 

"Уредът ще бъде позициониран в онзи град, който осигури условия за ползване и безплатно лечение, както и в който има достатъчно квалифициран персонал и възможност за обучение на специалисти, така че цялата му функционалност да бъде оползотворена", обясни офталмоложката, като наблегна на факта, че машината е иновация в изследването на двигателната активност, а в Австрия има цели 26 на разположение.

След неподправения ентусиазъм, с който дамата описа обществената необходимост от закупуването на робота "Локомат", тя пристъпи към подробности около "Пътуване", като подчерта, че идеята за книга не е била самоцелна. По време на мисионерството си в Етиопия докторката записвала истории, нарича ги приказки, и ги изпращала на свои близки и приятели.

"Накрая се събраха толкова много, че сметнах, че е време да ги събера в книга", разказва Анелия. След това прочете любими цитати от "Пътуване" и сподели, че с нетърпение очаква да разбере кои пасажи ще отличат читателите. При запитване накъде отвежда пътят, д-р Хохвартер посочи, ще това е пътуване във времето, в пространството, към себе си и към щастието. "Всеки един се ражда добър и ако по една или друга причина не е, нека просто си спомни за това и да бъде добър към другите“, многозначително отбеляза тя.

"От тираж 1000, имаме продадени 300 до този момент. Очаквам реакциите на обществеността, засега са ни подкрепили само Общинска фондация „Пловдив 2019”. Пловдив е един много буден град, има голямо предлагане на културни събития, а когато се види, че това е дарителска акция в национален мащаб - пловдивчани ще бъдат заинтересовани, много се надявам“, коментира за TrafficNews.bg водещата офталмоложка.
 

ЛОКОМАТ се използва при лечение и рехабилитация при пациенти с цялостна или частична загуба на двигателни функции, хора болни от множествена склероза, детска церебрална парализа, пациенти, прекарали инсулт или претърпели мозъчна травма, както и с болестта на Паркинсон, с цел да им помогне да проходят отново. 

В България такъв вид рехабилитация не съществува, а нуждаещите се са десетки.  За да се осигури рехабилитация на деца в чужбина се организират многобройни дарителски кампании. "Пациентите от България поемат дълъг път към чужбина и то в инвалидни колички, плащат само част от терапията в чужди клиники по света и мечтаят да имат възможност за лечение и у нас !" разказва д-р Хохвартер. 

Българката е един от водещите офтамолози в Австрия. От 1997 г. работи в болницата „Рудолфщифтунг“, сега хирург офталмолог в Отделението по очни болести в същата болница. Д-р Хохвартер е преподавател в учебната база на клиниката към Медицинския университет – Виена, занимава се с научна дейност в областта на автоимунните заболявания и с последиците и уврежданията върху ретината. От 2007 г. е отговорник в областта на очните болести в комисията „Домашно насилие – изисквания и мерки в здравната система“ към Федералното министерство на здравето, семейството и младежта в Австрия, а от 2009 г. е в Комисията по международна медицина към Австрийското дружество на очните лекари, като отговаря за лекарските мисии и за проектите в чужбина.

Въпреки многобройните си ангажименти, лекарката отделя много време и средства за благотворителни каузи в България, където помага на много хора. 

TrafficNess.bg