За поредна година в Медицински университет-Пловдив ще се проведе Нощ на учените. Събитието ще се състои на 30 септември и ще събере учени, студенти, ученици и гражданите на Пловдив в една неповторима и споделена емоция. Тази година тя е под надслов „Среща на медицината с археологията” и за първи път ще е двуезична, за да даде равен достъп на българските и англоезичните студенти.

„Наши гости ще са директори на музеи, археолози и наши преподаватели, които ще представят любопитни факти и артефакти от медицинската традиция на територията на Пловдив през вековете. Предвиждаме куиз и специална награда за отбора победител. Кулинарният благотворителен базар ще представи интернационална кухня , а събраните средства ще са за подкрепа на археологичска експедиция в града”, заяви зам.-ректорът по „Научна дейност” проф. д-р Виктория Сарафян.

Фокусът ще бъде върху Медицинската традиция в региона на Пловдив от Античността до Средновековието.

Очакват се лекции на изследователи медици и археолози. Те ще бъдат онагледени с изложба от артефакти, свързани с медицинската практика и доказателства за палеопатологията на древните хора.

Интерактивен куиз с участието на студенти по медицина, дентална медицина и фармация ще привлече отново традиционно най-много зрители. Отборът победител ще спечели участие в археологическа експедиция.

За празничното настроение ще допринесат музикалните и танцови изпълнения на студенти и преподаватели.

Всички очакват с нетърпение и международния кулинарен базар, на който с благотворителна цел в подкрепа на археологическите изследвания в Пловдив, ще бъдат представени ястия от различни национални кухни.

И тази година Нощта на учените в МУ-Пловдив ще бъде вълнуваща, нестандартна, творческа и вдъхновяваща. Откриването е в петък, 30 септември от 16 часа.

TrafficNews.bg