Пазарът на недвижимите имоти в Пловдив към момента е доста непредсказуем. Това коментираха брокери от града на тепетата. Основната тенденция, която се наблюдава, е повишаването на цените на жилищата. В последно време и строителството, и търсенето се увеличават, но разминаването идва от първоначалните представи на потенциалните купувачи за цените на имотите и реалната стойност на жилищата.

Има сериозен скок в старото панелно строителство. В момента се предлагат апартаменти, чиято цена на квадратен метър достига 520-530 евро за кв. м. Като цяло жилищата в район „Тракия“ са поскъпнали, защото кварталът се утвърди като добро и обособено място за живеене, съобщава Дарик. Друга промяна през последните месеци е, че кв. „Кючук Париж“ изпревари кв. „Христо Смирненски“ като търсене и съответно – цени.

Новото качествено строителство, което се предлага в по-атрактивни зони на града, е с цени от 650 до 750 евро за кв. м. Тези места са т.нар. супер център (Капана и пожарната), Мараша, Кършиака (около Гранд хотел Пловдив), района около мола, както напоследък и този около Медицинския университет.

В Капана, от една новопостроена голяма сграда, е останал само един непродаден апартамент, чийто стойност е 900 евро за кв. м. Новото нискокачествено строителство поддържа цени между 390 и 400 евро за кв. м.

Утвърждава се тенденцията студенти да купуват апартаменти с цел инвестиция и избягване плащането на наем.

От чужденците през последните месеци най-голям интерес да си закупят жилище в Пловдив имат гърци и турци. Пловдивчани, желаещи да се обзаведат с нов дом, са около 40% от клиентите на пазара. Областите, които имат най-голям интерес към местния имотен пазар, са Смолян и Кърджали. Има купувачи и от Хасково и Димитровград, а от началото на година се появява лека тенденция към търсене и от Северна България – Видин и Лом.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg